вівторок, 3 березня 2015 р.

ЩОДО ЗВЕРНЕННЯ СТЯГНЕННЯ НА ДОХОДИ БОРЖНИКА

            На сьогоднішній день у ВДВС Солонянського РУЮ на виконанні знаходиться досить велика кількість виконавчих проваджень. Тому, з метою правової освіти і обізнаності громадян,  доцільно надати деякі роз»яснення щодо порядку звернення стягнень на заробітну плату та інші види доходів боржників.
            Розпочнемо з того, що здійснення відрахувань відбувається згідно до статей 68-70 Закону України «Про виконавче провадження».
            При виконанні в примусовому порядку виконавчих документів про стягнення боргу, державний виконавець у першу чергу перевіряє наявність коштів на рахунках боржника шляхом направлення відповідних запитів, а також перевіряє його майновий стан.
Про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника державний виконавець виносить постанову, яка надсилається для виконання за місцем отримання боржником доходів. Копія зазначеної постанови залишається у виконавчому провадженні на контролі.
            Розмір відрахувань із заробітної плати та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків. Обмеження розміру відрахувань із заробітної плати встановлюється законодавством про працю.
            Із заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до повного погашення заборгованості:
-         у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров»я, а також втратою годувальника, та збитків, заподіяних злочином, - 50% заробітної плати боржника;
-         за всіма іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, - 20%.
Загальний розмір усіх відрахувань при кожній виплаті заробітної плати (навіть за умови наявності на виконанні кількох виконавчих документів) не може перевищувати 50% заробітної плати, яка належить до виплати працівникові. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей, у цих випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70%.
На допомогу по державному соціальному страхуванню, виплачувану у разі тимчасової непрацездатності та інших випадках,  допомогу по безробіттю стягнення може бути звернено тільки за рішенням про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров»я, а також втратою годувальника.
Стягнення не може бути звернено на такі виплати (ст..73 ЗУ «Про виконавче провадження»):
-         вихідну допомогу, яка виплачується у разі звільнення працівника;
-         компенсацію працівникові за невикористану відпустку, крім випадків, коли особа при звільненні одержує компенсацію за відпустку, не використану протягом кількох років;
-         компенсації працівникові витрат у зв»язку з переведенням, направленням на роботу чи відрядженням до інших місцевостей;
-         польове забезпечення, надбавки до заробітної плати, інші кошти, які виплачуються замість добових і квартирних;
-         матеріальну допомогу особам, які втратили право на допомогу по безробіттю;
-         допомогу по вагітності та пологах;
-         одноразову допомогу при народженні дитини;
-         допомогу по догляду за дитиною;
-         допомогу особам, зайнятим доглядом трьох і більше дітей віком до 16 років, по догляду за дитиною-інвалідом, по тимчасовій непрацездатності у зв»язку з доглядом за хворою дитиною; інші допомоги на дітей, передбачені законодавством;
-         допомогу на лікування;
-         допомогу на поховання;
-         щомісячну грошову допомогу у зв»язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства громадян, які проживають на території радіоактивного забруднення;
-         дотації на обіди, придбання путівок до санаторіїв і будинків відпочинку за рахунок фонду споживання;
-         суми неоподаткованого розміру матеріальної допомоги;
-         грошової компенсації за видане обмундирування і натуральне постачання;
-         вихідної допомоги у разі звільнення (виходу у відставку) з військової служби та з органів внутрішніх справ, а також грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та в інших випадках, передбачених законодавством.
І нарешті, хочу особливо наголосити, що боржник за законом зобов»язаний самостійно повідомляти державного виконавця про місце власного працевлаштування, а навмисне приховування даної інформації тягне за собою адміністративну відповідальність.
Шануйте закон та будьте обізнані у своїх правах!

                     З повагою,  начальник ВДВС Солонянського РУЮ    Таран І.О.