вівторок, 17 березня 2015 р.

Призначення державної соціальної допомоги дітям.

З метою захисту незахищених верств населення, законодавством України передбачається можливість отримання  цілого ряду державної соціальної допомоги.
            Але у цій статті більш детально зупинимося на наданні  соціальної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів або не мають можливості утримувати дитину чи місце їх проживання невідоме.
            Тимчасова допомога призначається і виплачується за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину. Розмір допомоги становить 30 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку.

            Відповідно до Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, тимчасова допомога призначається  у разі, коли: один з батьків перебуває під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним,  перебуває на строковій службі, а також ухиляється від свого обов»язку по утриманню дитини.
           
Для призначення тимчасової допомоги одержувач подає до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) наступні документи:
-          заяву за формою, затвердженою Мінпраці;
-          копію свідоцтва про народження дитини;
-          довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) дитини;
-          довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) одержувача;
-          довідку відповідної установи про перебування одного з батьків під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, перебування на строковій військовій службі;
-          рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;
-          довідку державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення.

Так як даний вид допомоги є тимчасовим, то для продовжування отримання виплат, вищезазначений пакет документів необхідно поновлювати кожні пів року.