четвер, 12 березня 2015 р.

Права інвалідів

Правові аспекти статусу інвалідів в Україні

Розпочнемо з того, що інваліди в Україні володіють усією повнотою соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод, закріплених чинним законодавством.
         Соціальний захист інвалідів полягає у наданні пенсії, державної допомоги, компенсійних та інших виплат, пільг, соціальних послуг, здійсненні реабілітаційних заходів, встановленні опіки (піклування) або забезпеченні стороннього догляду.
         Пільги інвалідам надаються на підставі посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги.
         З метою реалізації творчих і виробничих здібностей інвалідів їм забезпечується право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою діяльністю. Забороняється відмовляти в укладенні трудового договору або просуванні по службі з мотивів інвалідності. Також недопустимо переводити інваліда на іншу роботу без його згоди.
         Працюючим інвалідам І-ІІ груп надається щорічна основна відпустка – 30 календарних днів, а інвалідам ІІІ гр.. – 26 календарних днів.  Крім того, потрібно знати, що щорічна відпустка повної тривалості інваліду може надаватися, за його бажанням, до настання шестимісячного терміну безперервної роботи. Також, слід зазначити, що скористатися щорічною відпусткою він має право у будь-який зручний для нього час (відмовляти заборонено законодавством).
         Крім основної  відпустки інваліди можуть щорічно користуватися відпусткою без збереження заробітної плати, вона також надається у будь-який зручний для даної особи час і її термін може сягати:
-         для  ІІІ групи – 30 календарних днів;
-         для  І-ІІ групи – до 60 календарних днів.
Інваліди, які не мають змоги працювати на підприємствах, в установах, організаціях повинні звертатися за допомогою до державної служби зайнятості, яка сприяє у працевлаштуванні з умовою про виконання роботи вдома.
Будьте обізнаними у своїх правах та бережіть свої родини.