вівторок, 24 березня 2015 р.

ЗГУБНИЙ ВПЛИВ КОРУПЦІЇ НА СУСПІЛЬСТВО
Важко переоцінити ту небезпеку, яку представляє собою корупція для держави, суспільства і кожної конкретної людини окремо. У країні, ураженої корупцією, різко знижується ефективність економіки, посилюється убогість і соціальна нерівність, розширюється прірва між суспільством і владою, політикаперетворюється на сферу розподілу національного багатства, розкладаються моральні підвалини суспільства, завдається непоправної шкоди престижу країни на міжнародному рівні.
Корупція демонструє повну байдужість державних посадових осіб до суспільної користі, до закону, до народу. Вона представляє собою злиття монополії влади, необмежених повноважень державних службовців у прийнятті рішень і відсутності жорсткої правової підзвітності та підконтрольності чиновників.
Корупція виходить за рамки національних кордонів і вимагає глобального підходу. Доходи від неї після "відмивання" включаються у світові та національні фінансові потоки, підриваючи державні та міжнародні інститути влади й економіки. Активна транснаціональна боротьба з корупцією у світі і в окремих країнах розгорнулася в основі своїй в останню чверть століття, коли корупція стала набувати стійкі інституційні риси. Вона загрожує верховенству закону, демократії і правам людини, підриває моральні підвалини суспільства, довіра до влади, принципи державного управління, рівності та соціальної справедливості, перешкоджає конкуренції, ускладнює економічний розвиток. У ряді країн вона стала однією з основних причин кризи зовнішньої і внутрішньої заборгованості. Корупція знову і знову, як зловісний фенікс, встає на шляху розвитку світового співтовариства, країн, народів, законодавців, урядів, правоохоронних органів та наукових установ.
Корупція має не лише прихований, але і погоджувальна характер скоєння. Вона, як правило, не тягне за собою скарг, так як винні сторони отримують вигоду від незаконної оборудки. Навіть вимагання хабара не завжди буде оскаржено, оскільки люди в різних країнах не мають довіри до процесу боротьби з корупцією. І до цього є досить підстав, об'єктивних і суб'єктивних, вітчизняних і міжнародних.Корупційні дії зазвичай відбуваються в дуже складних специфічних і конфіденційних видах державної діяльності, де непрофесіоналові розібратися важко. Тому ні в одній країні світу немає повних даних про це явище. У наявності світової парадокс: усі говорять і навіть кричать про руйнівну і зростаючої корупції, але офіційна кримінальна, судова статистика, як світова, так і національна, свідчить лише про поодинокі випадки доведеною продажності.


Усі разом ми зможемо протидіяти згубному впливу вищезазначеного суспільного явища і будувати нове суспільство чесних людей.