середа, 18 березня 2015 р.

До уваги громадян та громадських організацій!
Реєструємо громадське об'єднання
1 січня 2013 року вступив у силу Закон України «Про громадські об’єднання», який запровадив нові підходи до створення та реєстрації громадських організацій та громадських спілок.
Цей Закон визначає правові та організаційні засади реалізації права на свободу об'єднання, гарантованого Конституцією України та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, порядок утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських об'єднань.
Громадським об'єднанням являється добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів. За організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка.
Громадська організація - це громадське об'єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи.
Громадська спілка - це громадське об'єднання, засновниками якого є юридичні особи приватного права, а членами (учасниками) можуть бути юридичні особи приватного права та фізичні особи.
Для реєстрації громадського об'єднання керівник або особа (особи), яка має право представляти громадське об'єднання для здійснення реєстраційних дій, протягом 60 днів з дняутворення громадського об'єднання подають (надсилають поштовим відправленням):
1) заяву за формою, затвердженою Міністерством юстиції України;
2) примірник протоколу установчих зборів, оформленого з дотриманням вимог частин другоїп'ятоїсьомої статті 9 цього Закону;
3) статут (у двох примірниках);
4) відомості про керівні органи громадського об'єднання із зазначенням прізвища, ім'я, по батькові (за наявності), дати народження керівника, членів інших керівних органів, посади в керівних органах, контактного номера телефону та інших засобів зв'язку, а також зазначені відомості про особу (осіб), яка має право представляти громадське об'єднання для здійснення реєстраційних дій, до яких додається письмова згода цієї особи, передбачена частиною шостою статті 9 цього Закону, якщо така особа не була присутня на установчих зборах;
5) заповнена реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи.
Заяву та документи, зазначені в пунктах 4 і 5, підписує керівник або особа (особи), яка має право представляти громадське об'єднання для здійснення реєстраційних дій. Справжність підпису зазначеної особи на заяві про реєстрацію громадського об'єднання засвідчується нотаріально.
Для реєстрації громадської спілки, крім документів, передбачених частиною шостою цієї статті, подаються документи, які містять відомості щодо структури власності засновників - юридичних осіб та фізичних осіб - власників істотної участі цих юридичних осіб.
Документи, які відповідно до вимог цього Закону подаються (надсилаються) до уповноваженого органу з питань реєстрації, мають бути викладені державною мовою.
У разі неподання документів для реєстрації громадського об'єднання протягом 60 днів з дня утворення таке громадське об'єднання не вважається утвореним.
Реєстрація громадського об'єднання здійснюється безоплатно органами виконавчої влади, на які відповідно до законодавства покладені повноваження з питань реєстрації громадських об'єднань (далі - уповноважений орган з питань реєстрації), за місцезнаходженням громадського об'єднання.
Уповноваженим органом з питань реєстрації громадських об’єднань, місцезнаходження яких являється територія Солонянського району Дніпропетровської області, є реєстраційна служба Солонянського районного управління юстиції.
Її адреса: Дніпропетровська область, смт. Солоне, вул. Гагаріна, 12 а.
Консультацію з даного питання можна отримати у головного спеціаліста з питань легалізації об’єднань громадян Охмак Тетяни Володимирівни за телефоном: (05669)2-12-46.
Т.Охмак,
головний спеціаліст
реєстраційної служби
Солонянського РУЮ