четвер, 12 березня 2015 р.

ПИТАННЯ ОПТИМІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ОРГАНІВ ЮСТИЦІЇ

             Міністерство юстиції має на меті запровадження змішаної системи виконання рішень судів із залученням приватних виконавців. Інститут приватних виконавців суддівських рішень спростить і поліпшить роботу у напрямку виконання рішень судів, скоротить витрати на виконавчу систему. Також забезпечить нові робочі місця для бажаючих працювати приватними виконавцями. Громадяни матимуть змогу обирати де обслуговуватися у приватного чи державного виконавця.
Стосовно роботи реєстраційної служби, то тепер можливо буде оскаржити дії реєстраторів безпосередньо в самій реєстраційній службі, без звернення до суду.
Після ліквідації Державної виконавчої служби та Державної реєстраційної служби керівникам головних територіальних управлінь будуть надані два заступники з напрямків реєстраційної та виконавчої служб.
Незабаром буде проведено реформування системи доступу до професії нотаріуса та запроваджено анонімне тестування. Буде створено електронний нотаріальний архів.
Також відбулося скорочення центрального апарату Міністерства юстиції на 20% і територіальних органів юстиції на 10%. Згодом буде проведено скорочення підрозділів системи юстиції, з 45 залишиться 25 підрозділів, зменшиться кількість керівників, відбудеться укріплення підрозділів.
Буде запроваджена система винагород для державних виконавців та державних реєстраторів за надання публічних послуг.
          Надання безоплатної первинної правової допомоги залишається одним з пріоритетних напрямків роботи Міністерства юстиції України, тому громадяни й надалі будуть отримувати безоплатну первинну правову допомогу в органах юстиції.
         Продовжують працювати телефонні «гарячі лінії» для осіб, які у зв’язку із фізичною неспроможністю або з інших причин не можуть звернутися до громадської приймальні. Таким особам також надаватиметься безоплатна первинна правова допомога через телефонні «гарячі лінії».
        Нагадуємо, що громадяни мають право, відповідно до Закону України «Про звернення громадян», звертатися з письмовим зверненням, на яке обов’язково буде надана відповідь у встановлені строки.
         Крім того, доведемо до відома громадян про право на вторинну правову допомогу, у тому числі з 01.07.2015 всім категоріям осіб, зазначеним у ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», в повному обсязі.