вівторок, 17 березня 2015 р.

ДОПОМОГА НА ПОХОВАННЯ
Відповідно до статті 13 Закону України «Про поховання та похорону справу» виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов'язалася поховати померлого, надається допомога на поховання.
Допомога виплачується всім!
У разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті (статті 53 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).
За допомогою на поховання пенсіонера необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду за місцем проживання пенсіонера.
Така допомога виплачується на підставі заяви та документів, які:
- підтверджують факт смерті безробітного чи особи, яка перебувала на його утриманні (довідка про смерть);
- засвідчують особу, яка здійснила поховання (паспорт або інший документ, що посвідчує особу).
У разі смерті застрахованої особи допомога на поховання здійснюється у розмірі не менше розміру прожиткового мінімуму (на 2014 рік прожитковий мінімум для працездатної особи складає 1218 грн., тобто допомога може бути більшою, але не менше цієї суми).
Допомога на поховання надається у разі смерті застрахованої особи, а також членів сім'ї, які перебували на її утриманні:
1) дружини (чоловіка);
2) дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали інвалідами до 18 років (братів, сестер та онуків - за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання - до 23 років;
3) батька, матері;
4) діда та баби за прямою лінією спорідненості.
Не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи, члени сім'ї, які мали самостійні джерела засобів до існування (одержували заробітну плату, пенсію тощо).
Також зверніть увагу, що допомога надається застрахованій особі, члену її сім'ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які здійснили поховання. 
За отриманням такої допомоги необхідно звертатись за основним місцем праці застрахованої особи.У разі смерті безробітної особи відповідно до статті 29 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» передбачено, що допомога на поховання у разі смерті безробітного або особи, яка перебувала на його утриманні, виплачується особам, які здійснили поховання у розмірі прожиткового мінімуму (у 2014 році – 1218 грн.).
За допомогою звертайтесь до центру зайнятості за місцем реєстрації безробітного.
Необхідні документи:
Допомога на поховання виплачується на підставі заяви та документів, які:
- підтверджують факт смерті безробітного чи особи, яка перебувала на його утриманні (довідка про смерть);
- засвідчують факт перебування особи на утриманні безробітного;
- засвідчують особу, яка здійснила поховання (паспорт або інший документ, що посвідчує особу).
У разі смерті особи, яка померла від нещасного випадку на виробництві Фонд соціального страхування від нещасних випадків повинен не лише своєчасно і в повному обсязі виплатити одноразову допомогу особам, що перебували на утриманні померлого, але й організувати поховання померлого та відшкодувати вартість пов’язаних з цим ритуальних послуг.
Увага! Окрім осіб, які померли на виробництві сюди відносяться учні та студенти навчальних закладів, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять; під час занять, коли вони набувають професійних навичок; у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах; особи, які утримуються у виправних, лікувально-трудових, виховно-трудових закладах та залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами. 
Розмір допомоги на поховання не може бути меншим за розмір, визначений Кабінетом Міністрів України.
Пам’ятайте! Допомога на поховання надається в день звернення за нею протягом шести місяців після смерті особи, але у тому розмірі, який був встановлений на день смерті.