вівторок, 17 березня 2015 р.

Подружжя. Права та обов»язки.

Згідно законодавства, шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Шлюбний вік для жінки та чоловіка вісімнадцять років.
            На основі шлюбу виникають права і обов»язки подружжя. За змістом їх можна поділити на дві великі групи: особисті немайнові та майнові.
            До особистих немайнових прав та обов»язків подружжя, гарантованих Сімейним Кодексом України, належать:
-          право жінки на материнство;
-          право чоловіка на батьківство;
(відмова дружини (чоловіка) від народження дитини або нездатність до зачаття та народження може бути причиною розірвання шлюбу)
-          право дружини та чоловіка на повагу до своєї індивідуальності;
-          право дружини та чоловіка на фізичний та духовний розвиток;
-          право дружини та чоловіка на зміну прізвища;
-          право дружини та чоловіка на розподіл обов»язків та спільне вирішення питань життя сім»ї;
-          обов»язок подружжя турбуватися про сім»ю;
-          право дружини та чоловіка на свободу та особисту недоторканість.
Майновими є правовідносини між подружжям, які виникли з приводу належного їм на праві власності майна, володіння, користування і розпорядження ним та надання утримання.
Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності, незалежно від того, що один з них міг не мати з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Припускається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об»єктом права спільної власності подружжя.
Дружина та чоловік зобов»язані матеріально підтримувати одне одного. Таким, що потребує матеріальної допомоги, вважається той з подружжя, заробітна плата, пенсія, інші доходи якого не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом.
Таким чином, сімейне життя це не лише романтичні відносини, а й цілий ряд  зобов»язань і кожна особа, що вступає у шлюбні відносини має усвідомлювати – його сімейні обов»язки не можуть бути перекладені на плечі іншого.
Щасти Вам!