четвер, 12 березня 2015 р.

ПОРЯДОК ЗВІЛЬНЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ

         Питання про порядок звільнення з роботи і його оформлення є надзвичайно важливим саме зараз – коли «армія» безробітних зростає щодня.
         У даній статті більш детально зупинимось на  такій актуальній темі як порядок вивільнення працівників при змінах в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутстві або перепрофілюванні підприємства, установи, організації, скороченні чисельності або штату працівників (п.1 ст.40 КзпП).
         Про наступне вивільнення працівника персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці. Хоча законодавством не передбачається письмового попередження але все ж таки доцільно про звільнення попереджати письмово під розписку.  Це виключить можливі спори про те чи попереджався працівник про звільнення.
         Закон вимагає попереджати працівника про майбутнє вивільнення не пізніше ніж за два місяці. Отже, можливо це зробити і раніше. Але при цьому доцільно зазначити точну дату майбутнього звільнення.
         При вивільненні працівників у випадках змін в організації виробництва і праці враховується переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством.
         Одночасно з попередженням про звільнення у зв»язку із змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації. При відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації працівник, на власний розсуд, звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно.
         На підприємство покладається також обов»язок представляти до державної служби зайнятості списки фактично вивільнених працівників не пізніше 10 днів після звільнення. Підкреслимо, що це стосується лише звільнення у порядку масового вивільнення працівників (ст..48).
         При припиненні трудового договору з вищезазначених підстав, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

         Наголошуємо, що при звільнені працівника йому мають у день звільнення видати трудову книжку з внесеними відповідними записами і провести повний розрахунок.