пʼятницю, 20 лютого 2015 р.

23 січня 2015 року міністром юстиції України Петренком П.Д. було проведено відеоконференцію із структурними підрозділами Мін’юсту. На зазначеній відеоконференції очільником міністерства була озвучена інформація про  реорганізацію міністерства, а саме про ліквідацію державної виконавчої служби та реєстраційної служби, які є структурними підрозділами Мністерства юстиції України. Дана інформація про ліквідацію вищевказаних органів відразу ж розповсюджена засобами масової інформації.       
Що ж насправді відбувається?
 Як відомо, 21.01.2015 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 17 "Питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади системи юстиції" (далі- Постанова).
 Пунктом 1 Постанови, передбачено ліквідувати Державну реєстраційну службу та Державну виконавчу службу, поклавши на Міністерство юстиції завдання і функції з реалізації державної політики у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), з питань державної реєстрації актів цивільного стану, речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, договорів комерційної концесії (субконцесії), з питань реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, інших громадських формувань, статутів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, якщо їх реєстрація передбачена законами, статуту територіальної громади м. Києва, державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності.
Згідно пункту другого Постанови Міністерство юстиції є правонаступником Державної реєстраційної служби та Державної виконавчої служби, що ліквідуються, в частині реалізації державної політики у сферах, зазначених у пункті 1 цієї постанови.
З наведеного слідує, що зазначені служби ліквідуються, як самостійні юридичні особи, а виконання державної політики яка була покладена на ці органи буде здійснюватися Міністерством Юстиції України та його територіальними органами на місцях.