четвер, 15 жовтня 2015 р.

Особливості реєстрації молодіжних та дитячих громадських організацій

Право громадян на свободу об’єднання є невід’ємним правом людини закріпленим Загальною декларацією прав людини і гарантується Конституцією України та іншим законодавством України.
Згідно Закону України «Про молодіжні та дитячі громадські організації» молодіжними громадськими організаціями є об’єднання громадян віком від 14 до 35 років, метою яких є здійснення діяльності, спрямованої на задоволення та захист своїх законних соціальних, економічних, творчих, духовних та інших спільних інтересів.  
Дитячі громадські організації – об’єднання громадян віком від 6 до 18 років, метою яких є здійснення діяльності, спрямованої на реалізацію та захист своїх прав і свобод, творчих здібностей, задоволення власних інтересів, які не суперечать законодавству, та соціальне становлення як повноправних членів суспільства.
Слід зазначити, що всі громадські організації повинні обов’язково пройти процедуру реєстрації (повідомлення про утворення), що визначена Законом України «Про громадські об’єднання».
Для реєстрації молодіжних та дитячих громадських організацій керівник або особа (особи), яка має право представляти громадське об'єднання для здійснення реєстраційних дій, протягом 60 днів з дня утворення громадської організації подають (надсилають поштовим відправленням) до уповноваженого органу з питань реєстрації за місцезнаходженням громадської організації заяву за формою, затвердженою Міністерством юстиції України, до якої додаються: примірник протоколу установчих зборів, статут (у двох примірниках), відомості про керівні органи громадської організації та про особу (осіб), яка має право представляти громадську організацію для здійснення реєстраційних дій, до яких додається письмова згода цих осіб, заповнена реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи.
Заява про реєстрацію молодіжних та дитячих громадських організацій розглядається протягом семи робочих днів з дня отримання документів.
Засновниками молодіжних та дитячих громадських організацій можуть бути громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 15-річного віку. Членство може бути індивідуальним, фіксованим і нефіксованим. Як зазначалося вище, індивідуальними членами молодіжних громадських організацій можуть бути особи віком від 14 до 35 років, індивідуальними членами дитячих громадських організацій – особи віком від 6 до 18 років. Але, варто зазначити, що вступ неповнолітніх віком до 10 років до дитячих громадських організацій здійснюється за письмовою згодою батьків, усиновителів, опікунів або піклувальників. Особи старшого віку можуть бути членами молодіжних та дитячих громадських організацій за умови, якщо їх кількість у цих організаціях не перевищує 10 відсотків загальної кількості членів; у складі виборних органів молодіжних та дитячих громадських організацій кількість осіб старшого віку не може перевищувати третину членів виборних органів.
Вказані організації можуть залучатися органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування до розроблення і обговорення проектів рішень з питань державної політики щодо дітей та молоді.


Сектор державної реєстрації юридичних осіб
 та фізичних осіб-підприємців та легалізації громадських формувань
 Солонянського районного управління юстиції