вівторок, 6 жовтня 2015 р.

Реєстрація структурних утворень політичних партій
Організаційну структуру політичної партії складають обласні, міські, районні організації, первинні осередки, створені на підставі рішення керівного органу партії та у відповідності з вимогами статуту партії.
Відповідно до статті 11 Закону України «Про політичні партії в Україні», реєстрація обласних, міських і районних організацій або інших структурних утворень, передбачених статутом партії, здійснюється структурними підрозділами територіальних органів Міністерства юстиції України лише після реєстрації політичної партії центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, інших громадських формувань.
Для реєстрації структурних утворень політичних партій керівником структурного утворення політичної партії подається заява про реєстрацію структурного утворення політичної партії, форма якої затверджена наказом Міністерства юстиції України від 04.04.2005 року № 26/5 «Про затвердження форм заяв про реєстрацію політичної партії та її структурного утворення, форми відомостей про склад керівних органів політичної партії».
До заяви про реєстрацію структурного утворення політичної партії додаються:
- копія статуту партії;
- протокол установчих зборів або конференції, на яких було утворено обласну, міську, району організацію або інше структурне утворення політичної партії.
Реєструючі органи приймають рішення про реєстрацію обласних, міських, районних організацій або інших структурних утворень політичної партії, передбачених статутом партії, протягом 10 днів з дня надходження письмової заяви від них, завіреної керівним органом політичної партії.
Після реєстрації обласної, міської, районної організації партії або іншого структурного утворення, передбаченого статутом партії, видається реєстраційне свідоцтво, встановленого Постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2001р. № 840 «Про реалізацію статей 9, 11 Закону України «Про політичні партії України» зразка.
Після реєстрації обласних, міських, районних організацій політичних партій вони можуть набувати статусу юридичної особи, якщо це передбачено статутом партії.
У разі набуття структурним утворенням політичної партії статусу юридичної особи, її засновником подається реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, форма якої затверджена наказом Міністерства юстиції України від 14.10.2011 № 3178/5 «Про затвердження форм реєстраційних карток», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.10.2011 за № 1207/19945. Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців заповнення реєстраційної картки покладено на засновника або уповноважених ним осіб. Відповідальним за достовірність даних є засновник чи керівник юридичної особи.
Первинні осередки політичної партії, яким статутом політичної партії не надається право юридичної особи, легалізують свою діяльність шляхом письмового повідомлення про утворення до відповідних структурних підрозділів територіальних органів Міністерства юстиції України в 10-денний строк з часу їх утворення згідно додатку 2 до наказу Міністерства юстиції України від 14.10.2010 № 2529/5 «Про викладення у новій редакції додатку 2 до наказу Міністерства юстиції України від 02.08.2005 № 82/5».
Про своє утворення первинні осередки політичної партії повинні у вказаний строк повідомити також відповідні місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.
Структурні підрозділи територіальних органів Міністерства юстиції України протягом трьох годин видають довідку про легалізацію первинних осередків політичної партії.
Реєстрація структурних утворень політичних партій та легалізація первинних осередків політичних партій, яким статутом політичної партії не надається право юридичної особи, здійснюється безкоштовно.
Членство в політичних партіях та його обмеження
Відповідно до ст. 6 Закону "Про політичні партії" членом політичної партії може бути лише громадянин України, який відповідно до Конституції України має право голосу на виборах.
Громадянин України може перебувати одночасно лише в одній політичній партії.
Членами політичних партій не можуть бути:
1) судді;
2) прокурори;
3) працівники органів внутрішніх справ;
4) співробітники Служби безпеки України;
5) військовослужбовці;
6) працівники органів доходів і зборів;
7) персонал Державної кримінально-виконавчої служби України;
8) працівники Національного антикорупційного бюро України.
На час перебування на зазначених посадах або службі члени політичної партії зупиняють членство в цій партії.
Порядок вступу до політичної партії, зупинення та припинення членства в ній визначається статутом політичної партії.
Громадянин України має право в будь-який час зупинити чи припинити своє членство в політичній партії шляхом подання заяви до відповідних статутних органів політичної партії. Членство в політичній партії зупиняється чи припиняється з дня подання такої заяви та не потребує додаткових рішень. З цього ж дня припиняється перебування громадянина України на будь-яких виборних посадах в політичній партії.
Членство в політичній партії є фіксованим. Обов'язковою умовою фіксації членства в політичній партії є наявність заяви громадянина України, поданої до статутного органу політичної партії, про бажання стати членом цієї партії.
Форма фіксації членства в політичній партії визначається статутом політичної партії.
Не допускається створення і діяльність структурних осередків політичних партій в органах виконавчої та судової влади і виконавчих органах місцевого самоврядування, військових формуваннях, а також на державних підприємствах, у навчальних закладах та інших державних установах і організаціях.
Сектор державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та
легалізації громадських формувань Солонянського районного управління юстиції