вівторок, 28 квітня 2015 р.

Підтвердження відомостей

про юридичну особу громадського об’єднання.

Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку.
Відповідно до п.11 статті 19 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» юридичні особи  щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, зобов’язані подати реєстраційну картку  (форма № 6) про підтвердження відомостей про юридичну особу. Положення  цього закону поширюються на всі юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування. 

Тому, громадські об’єднання, зареєстровані із статусом юридичної особи, також щорічно повинні підтверджувати відомості про себе.

Юридичні особи (крім громадських об’єднань) для підтвердження відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців звертаються безпосередньо до державного реєстратора і подають реєстраційну картку форми 6. У разі надсилання реєстраційної картки поштовим відправленням, справжність підпису заявника повинна бути нотаріально засвідчена.

Відомості про громадські об’єднання містяться в Реєстрі громадських об’єднань. Обмін відомостей з Реєстру громадських об’єднань до Єдиного державного реєстру юридичних осіб здійснюється в електронному вигляді відповідно до Порядку ведення Реєстру громадських об’єднань та обміну відомостями між зазначеним Реєстром та Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 1212 від 19.12.2012,  тому громадські об’єднання реєстраційну картку про підтвердження відомостей подають до реєстраційної служби районного управління юстиції. Реєстраційна картка підписується керівником громадської організації та завіряється печаткою. Якщо реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу заповнює та подає  уповноважена особа, то на неї видається довіреність, оформлена в установленому порядку.

Якщо юридична особа не подала протягом встановленого строку реєстраційну картку про підтвердження відомостей  державний реєстратор надсилає повідомлення щодо необхідності подання реєстраційної картки форми №6.

У разі неподання юридичною особою протягом місяця реєстраційної картки державний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження відомостей. Якщо державному реєстратору повернуто поштове відправлення, державний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням. При наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням чи про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу виписка з ЄДР не видається.