середа, 6 травня 2015 р.

Без швидких і рішучих дій ми не зможемо змінити країну, - Гія Гецадзе


Україні потрібні швидкі і рішучі реформи, без яких неможливо змінити країну. Про це  в ході круглого столу на тему «Реформи Мінюсту та покращення бізнес-клімату в Україні» повідомив заступник Міністра юстиції Гія Гецадзе.
«Якщо є проблема, її потрібно вирішувати, а не займатися обговорюванням. У нас немає кількох років для того, щоб проводити реформи. Без швидких дій ми не зможемо змінити країну і програємо всі разом. Іншого шансу в нас не буде», - зазначив заступник Міністра юстиції.
Він поінформував присутніх про реформи, які вже запровадило Міністерство юстиції для покращення бізнес-клімату в Україні.
«8 квітня ми презентували новий сайт, на якому наші громадяни можуть, не виходячи з дому, отримувати довідки, витяги та виписки про компанії. Раніше постійні черги примушували громадян шукати тих, хто міг би допомогти пришвидшити процес. На таких довідках корупціонери заробляли до півмільйона гривень щорічно. Зараз ми позбулися цієї проблеми», - наголосив Гія Гецадзе.
За його словами, нині головне завдання Мін’юсту – донести до всіх громадян інформацію про можливість отримати усі необхідні документи чи провести реєстрацію бізнесу без походу до чиновників.
Він також повідомив, про ліквідацію обмежень щодо місця реєстрації бізнесу і запровадження системи екстериторіальності. Нині цей проект діє в окремих регіонах. Однак вже найближчим часом його буде поширено на всю Україну.
Учасники круглого столу також обговорили законопроект № 2679 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення бізнес-клімату в Україні)».
За словами директора Департаменту державної реєстрації Сергія Бенедисюка, кроки з удосконалення системи отримання інформації з державних реєстрів так само як і кроки щодо спрощення реєстрації договорів оренди є необхідною, але не достатньою умовою для покращення інвестиційного клімату.
«Ми маємо продемонструвати системні зміни. Запропонований законопроект важливо прийняти тому, що інвестори аналізують питання вкладення коштів комплексно. Коли вони розумітимуть, що в державі вдосконалено процедури банкрутства і процедури забезпечення виконання контрактів, це матиме кумулятивний ефект. Окрім безпосередньо рейтингу, ці зміни покращать картинку з України для інвестора в цілому», - зауважив він.
Народний депутат Ігор Алексєєв наголосив, що вирішення системних питань з полегшення ведення бізнесу в Україні є пріоритетним стратегічним завданням для влади.
«Не лише одними кредитами Україні жити. Кредити – це рятівний круг, але в першу чергу ми маємо орієнтуватися на міжнародні інвестиції. Адже це надходження коштів в Україну, це розвиток пріоритетних галузей економіки, це нові робочі місця і додаткові податки сплачені до державного і місцевих бюджетів. Поліпшення рейтингу України має стати сигналом того, що в нашу країну варто вкладати кошти», - переконаний нардеп.
При цьому він висловив здивування позицією окремих депутатів, які не хочуть віддавати голоси за цей законопроект.
«Не можу зрозуміти логіку таких депутатів. Вони не дають можливості дальшого руху цьому законопроекту. При підготовці до другого читання можна було б відкоригувати усі спірні моменти. Така позиція є антидержавницькою, а такі депутати, вочевидь, не зацікавлені в поліпшенні бізнес-клімату», - заявив Ігор Алексєєв.
За словами співзасновника ГО «EasyBusiness» Даніїла Паська, важливість прийняття обговорюваного законопроекту пов’язана із його впливом на одну з найвагоміших складових економіки – рівень кредитних ризиків.
«Найшвидше прийняття закону 2679 необхідне для залучення в Україну іноземних інвестицій та зниження ризиків в економіці, що має знизити відсоткові ставки.  Кабінет Міністрів та Міністерство юстиції дуже оперативно та якісно зробили свою частину роботи.  Тепер слово за парламентом. Суттєвий блок цього законопроекту становлять питання вирішення проблем неплатоспроможності боржника. Це основна складова, яка впливає на рівень ризиків у банківській системі. Через це ставки за кредитами у нас подекуди сягають 36%. Основні причини такої ситуації – проблеми зі стягненням заборгованості банками та іншими кредиторами, непрозорість процесу, відсутність контролю з боку кредиторів над процесом вирішення неплатоспроможності боржника. Вирішивши цю проблему ми суттєво знизимо ризики, а разом з ними і банківські ставки за кредитами», - сказав він.
Якщо запропоновані в законі норми почнуть працювати, Україна покращить свою позицію в рейтингу Doing Business за напрямком «Вирішення неплатоспроможності боржника» на 51 позицію – з 142 до 91 місця. Окрім того, за напрямком «Забезпечення контрактів» наша держава підніметься з 43 до 35 місця, а у сфері реєстрації власності – з 59 до 55 місця. Завдяки цьому в загальному рейтингу легкості ведення бізнесу Україна перескочить одразу на 10 позицій – з 96 на 86 місце.
«Рейтинг є головним показником для міжнародних інвесторів, які приймають рішення про інвестиції. Покращення на 1 місце в рейтингу Doing Business – це від 100 до 600 млн дол. прямих іноземних інвестицій. Тобто, прийнявши лише цей закон, ми потенційно можемо отримати до 5 млрд дол. прямих іноземних інвестицій», - наголосив Даніїл Пасько.