четвер, 21 травня 2015 р.


РЕФОРМУВАННЯ ОРГАНІВ СИСТЕМИ ЮСТИЦІЇ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ
19 травня 2015 року відбулося засідання керівного комітету проекту Ради Європи «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», який впроваджується за фінансового сприяння Уряду Данії.
З вітальним словом до учасників звернулися Тетяна Термачіч, Голова Відділу сприяння впровадженню прав людини на національному рівні Директорату з прав людини Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи; Крістіан Холм-Лундбью, Політичний радник Департаменту європейської політики добросусідства Міністерства закордонних справ Королівства Данія; Віталій Баєв, заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України та Давід Сакварелідзе, заступник Генерального прокурора України.
Віталій Баєв розповів про основні досягнення Міністерства юстиції у співпраці із цим проектом Ради Європи у питаннях впровадження Кримінального процесуального кодексу України, Закону України «Про прокуратуру», розвитку системи безоплатної правової допомоги, розробленні проекту Закону України «Про Державне бюро розслідувань» та з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини. Зокрема, він повідомив, що на даний час здійснюється моніторинг застосування Кримінального процесуального кодексу правоохоронними органами, аналізується судова практика, щоб забезпечити єдиний підхід до реалізації нових положень кримінального процесуального законодавства.
Крім того, Віталій Баєв підкреслив, що підтримка розвитку системи безоплатної правової допомоги є одним із пріоритетних напрямів реформи кримінальної юстиції і саме завдяки співпраці з експертами проекту Ради Європи у жовтні минулого року прийнято Закон України «Про прокуратуру», який став суттєвим кроком з виконання Україною взятих перед Радою Європи зобов’язань та наближення системи кримінальної юстиції до європейських орієнтирів. Крім того, проект Ради Європи підтримує також заходи з підвищення кваліфікації адвокатів, зокрема, розвиток мережі адвокатів – тренерів/ модераторів обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.
У свою чергу Станіслав Кравченко, заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, підкреслив: «Без перебільшення бачу позитив у появі системи безоплатної правової допомоги. Адвокати приходять кваліфіковані, і працюють, а не «відбувають» засідання суду».
Реформа системи безоплатної правової допомоги є надзвичайно актуальною у контексті реформування прокуратури. Законодавцем було прийнято рішення про віднесення більшості функцій прокуратури щодо представництва інтересів громадян у суді до повноважень системи безоплатної правової допомоги, надання якої розпочнеться вже з 1 липня цього року.
Давід Сакварелідзе у своєму вступному слові зауважив, що «співпраця із системою безоплатної правової допомоги є важливою». Він зазначив, що Генеральна прокуратура України вже мала розмову про координацію дій [щодо передання функції представництва інтересів особи в суді], тому висловив сподівання на посилення майбутньої співпраці.
Насамкінець Віталій Баєв висловив сподівання, що проект підтримає запит Координаційного центру з надання правової допомоги щодо оцінки системи безоплатної правової допомоги на відповідність стандартам Ради Європи. У свою чергу Тетяна Термачіч зазначила про підтримку такої ініціативи та пообіцяла, що оцінку буде здійснено протягом найближчих місяців.
Засідання керівного комітету завершилося ухваленням робочого плану реалізації Проекту за період з 1 січня по 30 червня 2015 року та проекту робочого плану на період з 1 липня по 30 вересня поточного року у зв’язку з продовженням його реалізації.