четвер, 28 травня 2015 р.

РЕФОРМУВАННЯ ОРГАНІВ ЮСТИЦІЇ
Юстиція є однією з ключових сфер державного управління, у якій реалізу­ються важливі завдання щодо зміцнення законності в державі, організації захис­ту прав і свобод громадян, забезпечен­ня проведення єдиної правової політи­ки держави. Перспективний напрямок розвитку держави на зайняття гідного місця серед країн з усталеними демо­кратичними традиціями, утвердження світових стандартів забезпечення і за­хисту прав та свобод людини зумовлює поступове проведення правової рефор­ми, направленої на гармонізацію право­вої системи України. Роль органів юс­тиції в цьому процесі є визначальною, розвиток законодавства, що відповідає вимогам міжнародного права, створення умов для забезпечення реалізації прав і свобод громадян, передусім у публічно - правовій сфері, є пріоритетними завдан­нями при розбудові демократичної пра­вової держави.
Українське суспільство сьогодні пе­ребуває на етапі кардинальних перетво­рень, які торкаються не лише економіч­ної і соціальної сфер, але, передусім, оновлення підходів організації держав­ного управління, в тому числі і у сфері юстиції. Отже, проблема ефективності управління у сфері юстиції і, зокрема, постановка нових завдань перед органа­ми управління юстицією, налагодження управлінських зв’язків в системі органів юстиції, впорядкування правового ста­тусу органів юстиції, підвищення ступе­ня контрольованості і відповідальності, є вкрай актуальною.

Україна пройшла довгий шлях роз­витку, в процесі якого видозмінювалась система управління юстицією. Рефор- муваня органів державного управління та перебудова їхньої системи, а також недосконалість і суперечливість право­вого регулювання організації управлін­ня юстицією створили умови для онов­лення державної політики управління юстицією, переосмислення завдань і функцій органів, відповідальних за цю сферу. Сьогодні українська юстиція ста­ла важливим чинником розбудови неза­лежної демократичної і правової держа­ви. З огляду на демократичні зміни, що супроводжують процес розвитку укра­їнського суспільства за часи незалеж­ності, модернізацію одних органів влади та становлення нових, в Україні триває процес реформування та оновлення ор­ганів, що здійснюють управління юсти­цією відповідно до потреб перехідного періоду країни, що за стратегію свого розвитку обрала цінності демократії, свободи та верховенства права .