четвер, 23 квітня 2015 р.

РЕФОРМУВАННЯ ЮСТИЦІЇ
Зміни в структурі Мін’юсту – це перший етап реформи. Кінцевою метою змін є запровадження змішаної системи виконання рішень судів із залученнями приватних виконавців, що дасть змогу значно покращити роботу в цьому напрямку. Оскільки завдяки введенню приватних виконавців  можливо значно скоротити державні витрати на утримання виконавчої системи. Завдяки реформі з’являться нові робочі місця у приватному секторі та відійде в минуле корупція у цій галузі. Також це можливість для громадян самим обирати, обслуговуватиме їх державний чи приватний виконавець.
Одночасно буде запроваджено систему бонусів для державних виконавців, тобто буде створено систему винагород за результатами ефективності їхньої роботи. Таким чином вони матимуть стимул – чим більше рішень виконав, чим якісніше працював, тим більше заробив.
Крім цього, у перспективі планується, що функції Державної реєстраційної служби будуть поступово передані місцевим органам самоврядування, разом із усіма коштами, передбаченими на реалізацію цих функцій.
Також, Уряд прийняв рішення про оптимізацію системи органів юстиції. Рішення забезпечить скорочення кількості структурних підрозділів в системі юстиції вдвічі. Також на 20% буде скорочено кількість співробітників центрального апарату та на 10% - працівників територіальних органів юстиції. Загалом кількість співробітників у системі юстиції знизиться на 2500 осіб по свій Україні. Таким чином має відбутися оптимізація роботи і усунення надмірної кількість керівників у системі юстиції.
Віднині, усі кадрові рішення будуть прийматися відкрито і за участі громадськості, оскільки відкритість – це один головних критеріїв у боротьбі з корупцією.
Говорячи про реформу реєстраційної системи, слід зазначити про запровадження нової систему контролю якості та відкриття гарячої лінії, куди громадяни могли б звернутися зі скаргами. Крім того, буде запроваджено нову систему оскарження. Громадянам більше не треба буде йти до судів. Вони зможуть оскаржити дії реєстратора безпосередньо в реєстраційній системі.