понеділок, 6 липня 2015 р.

  ГУМАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ ВІДБУВАННЯ ПОКАРАНЬ
    «Гуманізація процесу відбування покарань є головним елементом реформи пенітенціарної служби в Україні. У нас повинна бути не парадигма покарання, а парадигма перевиховання, реінтеграції та реабілітації засудженого», - повідомила Перший заступник Міністра юстиції України Наталія Севостьянова під час  церемонії офіційного відкриття проекту «Подальша підтримка пенітенціарної реформи в Україні» (Рамкова програма співробітництва Європейського Союзу та Ради Європи у форматі Східного Партнерства).
      За її словами, стаття 6 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС ставить завдання перетворити пенітенціарну службу на цивілізовану інституцію, що спирається у своїй роботі на принципи верховенства права, стандартів ООН і Ради Європи.
     «Для нас дуже важлива співпраця з європейськими інституціями в даному проекті, адже йдеться про застосування реабілітаційного підходу при виконанні кримінальних покарань у відповідності до європейських стандартів та вдосконалення процедур і практик проведення внутрішніх в’язничних інспекцій та механізму розгляду скарг засуджених», - наголосила Наталія Севостьянова.
      Проект «Подальша підтримка пенітенціарної реформи в Україні» розрахований на три роки і передбачає перехід від карального до реабілітаційного підходу в пенітенціарній системі України. Головна його мета – посилення дотримання прав людини та верховенства права щодо поводження із засудженими та ув’язненими в Україні.
     Йдеться також про узгодження умов виконання покарань у вигляді ув'язнення з європейськими стандартами та сприяння сучасному підходу до керування в'язницями; методи сучасного управління в'язницями та режими внутрішнього розпорядку, орієнтовані на реабілітацію тощо.