вівторок, 7 липня 2015 р.

ЩОДО ГІГІЄНІЧНОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ ПРАЦІ
Наказом МОЗ України від 08.04.2014 р. №248, зареєстрованим у Мін”юсті України 06.05.2014 р. за №472/25249, затверджено Державні санітарні норми “Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості  та напруженості трудового процесу.”
Цей наказ набрав чинності  з дня офіційного його опублікування (з 30 травня 2014 року.).
За рішенням МОЗ та МІнсоцполітики  України названа Гігієнічна класифікація праці нині має застосовуватись під час гігієнічної оцінки  умов праці  працівників, зайнятих  на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, для визначення їхнього права на скорочену тривалість робочого тижня, безплатне забезпечення працівників лікувально-профілактичним  харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами.
До затвердження критеріїв та показників, за якими будуть визначатися право працівників на пенсію за віком на пільгових умовах, щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, під час оцінки умов праці пропонується використовувати вимоги  додатка 4 до Методичних рекомендацій для проведення  атестації робочих місць  за умовами праці, затверджених  постановою Міністерства праці України від 01.09.92 р. №41 та Головного державногосанітарного лікаря України, а також наказу МОЗ та Мінпраці України від 31.12.97 р. №383/55 ” Про затвердження показників та критеріїв умов праці, за якими надаватимуться щорічні додаткові відпустки працівникам, зайнятим на роботах, пов”язаних з негативним впливом на здоров”я шкідливих виробничих факторів”.
При цьому слід зауважити, що в разі проведення атестації робочих місць за умовами праці до набрання  чинності Гігієнічною класифікацією праці термін чинності результатів такої атестації становить 5 років (відповідно до п.4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. №442) і для проведення позачергової атестації в такому разі немає підстав.
Це стосуєтьсятакож тих випадків, коли під час проведення атестації робочих місць санітарно-гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища на робочих місцях  були проведені до набрання чинності новою Гігієнічною класифікацією праці.Застосування результатів таких досліджень для оцінки умов праці на відповідних робочих місцях є правомірним.