середа, 16 вересня 2015 р.

Уряд прийняв рішення про надання права на безоплатну правову допомогу громадянам, які претендують на отримання статусу учасника АТО та переселенцям, а також вдвічі збільшив суму, яка обмежувала право отримання такої допомоги малозабезпеченими громадянами. Про це сьогодні в ході прес-конференції в Кабінеті Міністрів повідомила перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова.
«Уряд прийняв рішення про розширення переліку осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу. До нинішнього списку додані особи, які претендують на отримання статусу учасника АТО та особи, які є вимушеними переселенцями у зв’язку з агресією Російської Федерації», - зазначила перший заступник Міністра юстиції.
Вона також повідомила, що ще однією урядовою ініціативою стало підняття вдвічі суми, отримуючи яку громадянин може звернутися за безоплатною допомогою адвоката.
«Також за ініціативи Уряду підготовлено законопроект, який передбачає збільшення суми для малозабезпечених, які мають право на безоплатну правову допомогу, з одного до двох прожиткових мінімумів. За таких умов більше громадян зможе отримати безоплатну правову допомогу», - повідомила вона.
Окрім того, за трохи більше 2 місяців діяльності центрів безоплатної правової допомоги більше 2200 громадян отримали адвоката для представництва в суді.
«За деякими справами вже отримано позитивні для клієнтів центів рішення», - наголосила Наталія Севостьянова.
Заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок поінформував присутніх про те, що вже найближчим часом в системі надання безоплатної правової допомоги буде запроваджено низку новел.
«Одним із наших найближчих кроків є відкриття колцентру. В майбутньому він забезпечуватиме консультаціями по телефону, а вже найближчим часом громадяни зателефонувавши до колцентру зможуть отримати інформацію про порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги, адреси та контакти центрів», - сказав він.
Так само вже незабаром стартує проект створення модельного офісу, на якому відпрацьовуватимуть усі новації.
«У наших планах також створення модельного центру. Він буде відкритий на базі одного з уже діючих місцевих центрів у Києві. Цей проект коштуватиме 25 млн грн. Уже 10 жовтня ми відкриємо пропозиції і запрошуємо всіх бажаючих взяти участь у державних закупівлях для реконструкції приміщення для центру. Модельний центр займатиметься впровадженням нових технологій і розробок, які в подальшому запроваджуватимуться по всій Україні», - повідомив заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги.
Окрім того, він зазначив, що серед головних переваг роботи системи надання правової допомоги є її повна прозорість. Фактично, кожна копійка, яка витрачається в системі на виду у громадськості.
«З вересня минулого року ми публікуємо у відкритому доступі дані про кошти, які витрачаються на оплату послуг адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу. Вчора було прийнято рішення, що ми так само будемо постійно надавати інформацію про заробітні плати працівників по всій системі. Всі наші працівники будуть під мікроскопом суспільства», - зазначив Мирослав Лаврінок.
У свою чергу радник Міністра юстиції Ігор Алексеєв звернув увагу на те, що система продемонструвала свою ефективність.
«За 2014 та 1 півріччя 2015 року лише у кримінальних справах ми маємо близько 250 виправдальних вироків. Відносно понад 1300 осіб кримінальне провадження було закрите. У 1200 випадках адвокати домагалися пом’якшення запобіжного заходу з тримання під вартою. За цивільними і адміністративними справами з 1 липня 2015 року до центрів звернулося більше 13 тис осіб. В одних випадках це консультації та роз’яснення, в інших – залучення адвоката», - повідомив Ігор Алексеєв.
Як зазначив радник Міністра юстиції Дмитро Сторожук, немає жодних сумнівів, що реформа виправдала себе.
«Така значна кількість звернень свідчить про те, що громадянам дійсно потрібна ця допомога. Вони розчарувалися в тих інститутах, які існують на місцях, вони не можуть добитися  правди, оббиваючи пороги місцевих органів влади. В таких умовах саме звернення до центрів правової допомоги та професійних адвокатів є реальним шляхом виходу з ситуації», - сказав він.
Адвокат системи безоплатної правової допомоги Богдан Моісеєнко також звернув увагу на високу якість роботи і вдячність від клієнтів, чиї справи вже закінчилися виграшем у суді.
«Впевнений, що слова подяки клієнтів на адресу адвокатів та адресу центрів будуть надходити і далі. Ті результати, яких вже вдалося досягти, є найкращим підтвердженням ефективності системи. Створення системи безоплатної правової допомоги – це рука допомоги, протягнута тим, хто потребує допомоги», - заявив Богдан Моісеєнко.