четвер, 26 листопада 2015 р.

РЕФОРМИ ТРИВАЮТЬ
Проект ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» є одним із найефективніших серед тих, які реалізуються в Україні, тому було прийнято рішення про його пролонгацію до 2017 року. Про це в ході засідання керівного комітету проекту повідомив заступник Міністра юстиції Сергій Шкляр.
«Зазначений проект є одним із наефективніших серед тих, які запроваджуються в України станом на сьогодні. Я хотів би подякувати команді проекту за оперативність та якість співпраці, яка спрямована на виконання спільних завдань. Дію проекту буде продовжено до 2017 року», - зазначив заступник Міністра юстиції.
За його словами, учасники проекту добре розуміють, що якісні зміни в системі юстиції можливі лише якщо в процесі реформування будуть задіяні основні державні інститути, які діятимуть скоординовано.
«В рамках співпраці нам вдалося розробити Стратегію реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки та схвалити план та механізми її імплементації», - зазначив Сергій Шкляр.
Він також зауважив: залучення експертів у рамках проекту, проведення навчальних семінарів та конференцій створює багатосторонню платформу для реформування інститутів юстиції у таких сферах як підвищення професійного рівня суддів, ефективності й незалежності правосуддя, оптимізація повноважень судів різних юрисдикцій, посилення гарантій здійснення адвокатської діяльності, забезпечення доступності безоплатної правової допомоги, удосконалення системи виконавчої служби та системи виконання покарань.
«Окремої уваги заслуговує підготовлений в рамках проекту функціональний огляд повноважень та функцій Мін’юсту, за результатами якого розробляється стратегія розвитку та оптимізації функцій міністерства», - наголосив Сергій Шкляр.
Голови представництва ЄС в Україні Ян Томбінський у свою чергу зазначив, що за останні 2 роки ситуація в Україні кардинально змінилася.
«Ми бачимо сприяння залученню міжнародних партнерів з боку України. Ми бачимо, наскільки українська сторона зацікавлені у реалізації реформ і що українці роблять для їх втілення. Нам дуже приємно бачити, з якою завзятістю тут беруться до змін. Ці люди провели величезну роботу», - зауважив представник ЄС.
За його словами, нині одним з основних завдань для України є формування у суспільстві розуміння того, що всі є рівними перед очима правосуддя.
«Це важливо для запровадження змін не лише у сфері судочинства, а й у реформуванні всієї країни. Єдині для всіх і зрозумілі правила – це те, що зробить Україну цікавою для закордонного бізнесу», - додав він.
Керівник проекту Віргіліюс Валанчус презентував досягнення проекту. Зокрема, він поінформував присутніх про створення Ради судових реформ, розробку та затвердження Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інституцій на 2015-2020 роки.
Окрім того, він наголосив на основних напрямках діяльності учасників проекту: реформа та створення системи пробації, виконання судових рішень, реформа прокуратури та підвищення якості персонального складу прокурорів, запуск НАБУ та навчання детективів бюро, запуск регіональних осередків програми.