середа, 20 січня 2016 р.

ЩОДО НАДАННЯ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ГРОМАДЯН
       Порядок реалізації права на безоплатну правову допомогу, підстави та державні гарантії визначаються Законом України “Про безоплатну правову допомогу”.
    Безоплатна вторинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. 
        Безоплатну правову допомогу поділяють на первинну (консультації, роз’яснення громадянам їхніх прав та можливостей їх захисту) та вторинну      (захист у судах, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, підготовка процесуальних документів тощо).
      Відповідно до ст. 14 Закону України безоплатна вторинна правова допомога в Україні надається всім визначеним законом категоріям осіб: малозабезпеченим, дітям-сиротам та дітям  позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (в тому числі учасникам АТ О), членам  сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам та особам стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги в примусовому порядку. Ці категорії осіб можуть у разі потреби скористатися послугами адвокатів для представлення своїх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах.Держава фінансує  послуги адвокатів, які будуть захищати інтереси громадян, судитися, в тому числі і з владою, якщо вона порушує норми законодавства.
       З 1 липня  2015 року в усіх регіонах України розпочали роботу 100 місцевих центрів з надання безоплатної правової вторинної правової допомоги.